Op 31 mei 2018 vond de tweede editie van de Ortec Finance en Vabi Corporatiedag plaats in de Fabrique in Utrecht. Met ruim 400 bezoekers werd het event één van de drukbezochtste kennisevents in de Corporatiesector.

Kennis ophalen tijdens de Corporatiedag

De dag wordt gewaardeerd met een 7.8. Dagvoorzitter Sandy Nijhuis vraagt waarom de deelnemers de dag bezoeken. Dat kennis één van de belangrijkste redenen is, komt direct naar voren in de openingssessie, waar deze vraag gesteld wordt.

Route naar CO2 neutraal belangrijkste opgave

De Route naar CO2 neutraal is voor de meeste corporaties momenteel één van de belangrijke thema’s. Gaan corporaties het halen? Minder dan de helft denkt van niet, blijkt in de openingssessie. Het verduurzamen gaat volgens de raming van Aedes bijna 52.000 euro per woning kosten. Een investering die niet elke corporatie zomaar kan opbrengen. Het is belangrijk dat corporaties hun wensen en eisen over het Klimaatakkoord neer kunnen leggen. Daarom vindt in de middag een debat plaats met Diederik Samson, verantwoordelijk voor de klimaattafel “gebouwde omgeving”.

“Diederik Samsom zat strak in het dossier van corporaties en wist uit te dagen”, aldus één van de deelnemers aan de discussie.

Vastgoeddata

“Binnen drie jaar registreren wij alle vastgoeddata digitaal”. Bijna iedereen is het in het openingsdeel eens met deze stelling. Maar hoe pak je dat aan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Staedion heeft veel data in huis en is bezig met een grote inventarisatie om deze data op één plek te ontsluiten. HEEMWonen begint met een schone lei en laat van alle woningen een BIM-model maken én neemt de woningen op locatie op, om zo alle data op orde te krijgen. In het vastgoeddatadebat komen de tegenstellingen hierover nog verder naar voren. (lees het artikel over het vastgoeddatadebat)

Assetmanagement nog niet helemaal op orde

Ruim 70% van de deelnemers geeft aan dat assetmanagement nog niet helemaal verankerd is in de organisatie. Wellicht is dat de reden van de hoge opkomst bij de sessie “Afwegingskader investeringsbeslissingen”. De boodschap van de sessie: het afwegingskader moet zowel kwalitatief (toets aan portefeuillestrategie) als kwantitatief (financiële normen) getoetst worden.

24 verschillende kennissessies

Ook dit jaar bestaat het programma uit veel verschillende sessies op het gebied van onder meer strategie, financiële sturing vastgoedinformatie en duurzaamheid. “Diversiteit van onderwerpen die de corporatie raken”, vindt een bezoeker. “Veel actuele thema’s, Big-data en het beheren ervan.” “Interactief met Diederik Samsom, zeer interessant”, en “Wel een beetje over de grenzen heen kunnen kijken, interessant is dat!”, zijn andere reacties.

De Corporatiedag bestaat niet alleen uit lezingen, maar dit jaar ook uit interactieve sessies. Zo krijgen de gebruikers van de softwareoplossingen een podium om hun wensen te delen, kunnen deelnemers via polls reageren op stellingen of zelfs met elkaar in debat.  “Het vastgoeddatadebat met eens en oneens vond ik fantastisch. Zo gingen wij in gesprek met elkaar en luisterden wij naar elkaars argumenten”, aldus een deelnemer aan het debat.

Informeel netwerken

De Corporatiedag is dé ontmoetingsplek voor de corporatiemedewerkers. Het netwerken en de interactie met de partners ervaren de deelnemers als zeer positief.  “Leuke, goed verzorgde en inhoudelijk dag”, zegt een deelnemer hierover.

Een luchtige afsluiting

De dagsluiting wordt gedaan door Harry Glotzbach. Geen expert op het gebied van corporaties, maar dat maakt zijn verhaal niet minder gewaardeerd. Op eigen wijze geeft hij een samenvatting van de onderwerpen die voorbij zijn gekomen. “Erg leuk om de spiegel die Harry Glotzbach de corporatiesector voorhoudt zo te horen.”, is één van de reacties.

Corporatiedag 2019

Op 20 juni 2019 organiseren we weer de Ortec Finance en Vabi Corporatiedag, ook wel bekend als hét kennisevent voor woningcorporaties. Wil jij er bij zijn? Meld je dan snel aan.