Vastgoedsturing

Vastgoedsturing: van theorie naar praktijk

Veel corporaties zijn al bezig of willen starten met het vormgeven van vastgoedsturing in hun organisatie. Maar wat is eigenlijk de meerwaarde van vastgoedsturing? En als de meerwaarde duidelijk is, hoe implementeer je vastgoedsturing dan in de praktijk? Wat komt hierbij kijken en waar moet je rekening mee houden? Tijdens de sessie geven we antwoord op deze vragen. Dit doen we door de theorie over het implementeren van vastgoedsturing bij een corporatie toe te lichten. Deze theorie koppelen we aan de praktijkervaring bij  HEEMwonen. HEEMwonen heeft het afgelopen jaar de implementatie van vastgoedsturing opgepakt en onderdeel gemaakt van het dagelijks werk. We lichten toe hoe HEEMwonen de implementatie heeft aangepakt en wat het werken volgens de principes van vastgoedsturing inhoudt in de praktijk. Maar ook wat dit tot nu toe heeft opgeleverd en wat de wensen zijn voor de toekomst. We sluiten de sessie af met concrete tips & trucs en handvatten voor andere corporaties die aan de slag willen of al bezig zijn met het vormgeven van vastgoedsturing in de organisatie.

Sprekers:
Annique Verkoeijen, Senior Consultant, Ortec Finance
Nenad Bogdanovic, Asset manager, HEEMwonen

Hoe komt u tot een verstandige investeringsbeslissing?

Corporaties staan onder druk om te investeren, maar investeringen lijken financieel steeds minder haalbaar. Een goed afwegingskader helpt u bij het maken van verstandige beslissingen.

Drie redenen waarom investeringsbeslissingen opnieuw onder de aandacht zijn gekomen:
1. De vraag naar nieuwbouw en verduurzaming neemt toe;
2. Rendementen staan onder druk als gevolg van stijgende bouwkosten;
3. Welke plaats krijgt de beleidswaarde bij investeringsbeslissingen?
Maar veel corporaties zitten met meer vragen. Gebruikt u een IRR, en zo ja, hoe berekent u die? Hoe weegt u de niet-financiële aspecten van een investering? Welke rol speelt de WACC in mijn investeringsbeslissing? Kortom: hoe beoordeelt u of een investering verstandig is?
Dat hangt af van uw financiële positie en van de opgave waar uw corporatie voor staat. Aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden wordt getoond hoe u de verschillende aspecten van een investering kan beoordelen. In deze sessie krijgt u handvatten aangereikt waarmee u zelf in staat bent om een afwegingskader te formuleren voor het nemen van verstandige investeringsbeslissingen.

Sprekers:
Joost Eijsvogels, Ortec Finance
Maarten van ’t Hek, Ortec Finance

Schrijf je in

Wil je verzekerd zijn van deelname aan de Corporatiedag 2019? Meld je dan direct aan en wij reserveren een plaats voor je. Werk je bij een corporatie of commercieel verhuurder? Dan is deelname ook nog eens kosteloos.

Menu